Tokaj – Hegyalja ikonikus nagybirtoka az egybefüggő szőlőterületen található Disznókő. Az előző évek hagyományaihoz híven a pincészet vezetősége ezúttal is szeretettel várta vendégeit egy különleges partnertalálkozóra. A pesti Dohány utcai Veritas kereskedés emeleti különtermében Mészáros László birtokigazgató és Lesti Zoltán kereskedelmi vezető köszöntötték a meghívottakat. A borsor első tételeként a legújabb 2023-as száraz furmintot kóstolhattuk. Várhatóan áprilisban lesz majd kereskedelmi forgalomban, így elsőként ízlelhettük a tartályos mintát, amely finomseprőn érlelődött. Sós ásványos karaktere szépen mutatkozik, melyet az élénk savak és a kirobbanó gyümölcsösség tesz igazán szerethetővé. A 2023-as furmint nagy valószínűséggel a legjobb évjáratok között lesz számon tartva.
Ezt követően az aszúké volt a főszerep. 2013-as, 2003-as és az 1993-as tételeket kóstoltuk sajtfalatokkal párosítva. A 2013-as öt puttonyos aszú az egyik kedvenc tételem. Az évjárat hűvösebb volt, a szőlő később érett be, sok csapadék és az intenzív botritisz miatt megjelennek az aszalt jegyek némi fűszeresség kíséretében. Ebben a 11 éves aszúban még mindig megmaradt a gyümölcsösség, a kajszibarack mellett egyértelműen felfedezhető egy kellemes, narancslekváros lecsengés.
Tíz évet ugrunk időben, a 2003-as hat puttonyos aszú a következő a sorban. A magasabb (170 gr/l) cukortartalom miatt még gazdagabbnak éreztem ezt az évjáratot. Arányait nézve 75% furmint és 25% zéta szőlőből készült. Az intenzív áztatás miatt mélyebb a színe ennek a bornak, az aszúkra annyira jellemző kajszibarackos ízvilág mellett megjelennek trópusi gyümölcsös jegyek egy kis vaníliával fűszerezve.
A ’93-as évjárat öt és hat puttonyos tételeiből csekély mennyiség áll rendelkezésre, hiszen ezek már muzeális darabok, így a négy puttonyos verziót kóstolhattuk ebből a legendás évjáratból. A rendszerváltást követően ez volt az első nagy évjárat, amely igazán komplex, szép aszú borokat adott. A birtok első aszúja, tehát egyben legidősebb tétele a ’92-es aszú volt, ezt követte a ’93-as évjárat. Az első években felvásárolt aszúszemekből készült a bor, később 1996-tól már saját szőlővel dolgoztak. Illatában és ízében is megjelennek a tercier aromák, kávés, pörkölt magos jegyek, miközben a 95 gr/l cukortartalom ellenére az édességérzet elhalványul. Hosszú lecsengés, tiszta harmónia jelenik meg minden kortyban.
A délutáni program során kivételes tételekhez olíva bogyót és sajtot kóstoltunk. A Disznókő Birtok év eleji aszúkoccintása most is jó hangulatban telt. Köszönöm a meghívást és az élményt!