Borászatok

BORÁSZATOK

tokaj

Árvay Családi Birtok – Hagyomány és minőség felsőfokon

A Rátkán élő Árvay család kiváló boraival világszerte találkozhatunk. Árvay János, a legendás, vendégszerető borász felesége, lánya és fia segítségével egyengeti a családi birtokot, a munkából mindenki kiveszi a részét. Filozófiájuk szerint a borkészítés alapja az egészséges gyümölcs. Hisznek abba, hogy a bor él, így leginkább akkor érthetjük, ha látjuk honnan származik. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodnak Rátka környéki dűlőkön. Rusztikus, cserépkályhás, hangulatos kóstolóteremben fogadják vendégeiket a csendes, sváb faluban. Páratlan élmény az, amit náluk kapunk. Boraikra a letisztultság és sallangmentes elegancia jellemző.

Áts Pince – A tarcali legenda

Büszke vagyok arra, hogy a legendás borász borai megtalálhatók választékomban. Áts Károly, Az Év Bortermelője és Borászok Borásza címmel is büszkélkedhet, nagyon szép tételek kerülnek ki a kezei alól. Gyermek kora óta élete része a szőlő, édesapjától tanulta a szőlészet és borászat minden csínját-bínját. Saját családi pincészetét 2012-ben alapította. Területei Mád meghatározó dűlőiben, a Szent Tamás, a Suba és a Birsalmás dűlőkben találhatók. A komoly hozamkorlátozással művelt tőkék termését tarcali pincéjükben dolgozzák fel. Tarcalon elegáns kóstolótermében kóstolhatjuk az általa készített isteni nedűket.

Basilicus Szőlőbirtok – Tarcali elegancia

A birtok nyolc hektár hat dűlőben, elsősorban Tarcal, másodsorban pedig Bodrogkeresztúr és Tokaj határában, ahol mind a hat Tokajban engedélyzett szőlőfajtát tehát furmintot, hárslevelűt, sárgamuskotályt, kövérszőlőt, zétát és kabart, továbbá egy filoxéravész előtti kékszőlőt, a purcsint művelnek bio módszerekkel. Ez utóbbi ritka szőlőfajtából készült bort megtaláljátok a választékomban. A ma már szintén ritkaságnak számító száraz szamorodni szintén megtalálható náluk. A birtok igazi ékszerdoboz Tarcal szívében.

Demetervin Pincészet - Prémium borkülönlegességek, meghatározó stílus

A Demetervin pincészet egy családi vállalkozás, az egykori Pulszky kúriában kapott helyet, amely az 1750-es években is létezett, a pincerendszere pedig ennél is idősebb. A birtok mádi kőből épült, hangulata igazi hegyaljai, de Toszkánában is megállná a helyét. Dr. Demeter Endre – tulajdonos és borász- fiatalon szeretett bele a szőlőművelés és borkészítés világába, eltökélt célja, hogy a borvidék presztízsét növelje. A jövőt a biogazdaságban látja. Jelenleg nyolc hektáron gazdálkodik, a pince kitűnő adottságú, alkalmas egyedi karakterű borkészítésre. A cél a helyi stílus legpontosabb bemutatása, a lehető legjobb minőségben. Elhivatottság, mádi karakter, prémium tételek – Ez jut először eszembe a Demetervinről.

Disznókő Pincészet – Világszínvonal Tokaj - Hegyalján

A Disznókő birtok, a Disznókő „szőlőről” kapta a nevét, melynek első ismert írásos említése 1413-ból származik. A ‘Disznókő’ név egy, a birtok szívében található nagy, „vaddisznó formájú kősziklára”, vagy néhány geográfus szerint inkább a szőlőhegy alakjára utal. Az AXA Millésimes 1992-es tulajdonossá válása óta a jelenlegi birtokszerkezetet több, a borászat körül egybefüggő területen elhelyezkedő történelmi dűlő alkotja.  Ezek a kivételes minőségű bort adó területek egykor főúri családok tulajdonában voltak. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásnak, a tokaji aszúk készítésében szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Disznókőt ma méltán tartják számon a tokaji nagy borok újjászületésének úttörői között. Száraz borai közül abszolút kedvencem az Inspiration, aszúi egytől egyig különlegesek, az egyik legszebb tételük számomra a Kapi Aszú.

Máriásy Pincészet – Tokaj ékszerdoboza a Csurgó-völgy ölelésében

A pincészet öt hektáron gazdálkodik, ennek egy része a tokaji Csurgó-völgyben található, másik része Tolcsva dűlőiben. Löszön kialakult szemcsés talaj alkotja a Máriás-dűlő aljzatát. Már több száz évvel ezelőtt is szőlőt termesztettek itt, a Máriás-dűlő szerepel az 1789-es Szirmay-féle besorolásban, az első tokaji dűlőklasszifikációban.  A Máriásy közös összefogással, a tokaji terroirba vetett hittel és szeretettel, komoly elszántsággal, és céllal született. A borász a legendás Bacsó András, aki hosszú éveken keresztül az Oremus Pincészet birtokigazgatója is volt.

Patrícius Borház – Legenda a Várhegy-dűlő ölelésében

A pincészetet a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Hat, történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző, 68,5 ha nagyságú birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel. A kúria az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt, az uradalmi présházhoz később egy modern, gravitációs rendszerű borászat is épült, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban. Boraikra az elegancia és a minőség a jellemző.

Portius Pincészet – Hercegkúti csoda

A kis családi pincészet egy híres lengyel borkereskedőről kapta a nevét. Sárospatakon található a borászat és egy modern borbár, ha viszont autentikusabb élményre vágyunk, akkor érdemes bejelentkezni hozzájuk egy borkóstolásra a hercegkúti pincéjükbe. Hörcsik Richárd, szőlész – borász a legnagyobb szaktudással és szenvedéllyel készíti minőségi borait. A vulkáni kőzetek változatosságának, a természet tiszteletének és gondos, szakértői borászmunkának eredményeként készülnek el a Portius Pincészet elegáns, izgalmas, markáns borai.

Royal Tokaji - Az ikonikus borászat

A Royal Tokaji az egyik legmeghatározóbb borászat a környéken. A rendszerváltást követően elsőként készítettek dűlőszelektált aszút, sikerük azóta is töretlen. A „minőség mindenek előtt” elv alapján, többnyire elsőosztályú dűlőkön gazdálkodnak. A borászat összesen 108 hektár szőlőterülettel rendelkezik. Borai közül meghatározó a száraz furmint, hárslevelű és sárgamuskotály, dűlőszelektált tételek, öt és hatputtonyos aszúk, valamint limitált mennyiségben a natúr esszencia. Zászlósboruk egyértelműen az aszú. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borversenydíjai igazolják. A világ legrangosabb bormárkái között szerepel.

Szepsy - Az aszúk királya

A család az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, a mai generációk méltán lehetnek büszkék elődeik teljesítményére. Tokaj legendás alakja a borászat alapítója, Szepsy István, a Borászok Borásza, a szerény, nagytudású ember, aki génjeiben hordozza a szakmát és a borászat iránti elhivatottságot. Ő maga hisz a borvidékben és a furmintban. Jelenleg 65 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik a család hat település 25 dűlőjében. Céljuk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése kompromisszumok nélkül. A család már eddig is sokat tett Tokaj világhírnevének öregbítése érdekében. Prémium boraikra az egyensúly a letisztultság és az ásványosság jellemző. Aszú boraik számtalan elismerést gyűjtöttek már be hazai és nemzetközi színtéren egyaránt.

SZEKSZÁRD

Vesztergombi Pincészet – Tradíció és értékek

Minden régi, nagy múltú városnak megvannak a várossal élő, legendás családjai. Az egyik ilyen Szekszárdon a Vesztergombi család is. Életük szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt a várossal. Az a családi címer, amit a címkéiken is használnak, az 1700-as évek elejéről származik. Ennek tanúsága szerint a család régóta művel szőlőt és készít belőle bort. Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták. Fontos hivatal volt, ahogy ma is az, hiszen akkor merült fel először az igény, hogy rendszerbe fogják a szőlőhegyen dolgozó gazdákat és az ott megtermelt bort nyilván tartsák. Ettől az időtől találhatók konkrét számok a szekszárdi borokról. Ma apa és fia együtt viszi a borászatot. Vesztergombi Ferenc az „ÉV Borásza” lett 1993.-ban. Jelenleg 27 hektár szőlőterülettel rendelkeznek Szekszárd legjobb fekvésű dűlőiben. Elsősorban vörösboraik a kiemelkedőek, kedvencem a Csaba Cuvée, amely csak a legkiválóbb évjáratokban készül és a Szent László Bikavér.

Szekretár Borbirtok – Valódi kincs

Id. Szekretár János és fia közös munkán kívül közös hobbit is választott magának. Mindketten futók, Janó maratonista. Boraikat is ebben a szellemben nevezték el. Mindkettőjük neve a Szeleshát Birtok kapcsán lehet ismerős. Hosszú éves munka után aztán úgy döntöttek, hogy visszatérnek az alapokhoz és mindössze 2,5 hektáron építik tovább önálló, prémium brandjüket. Céljuk az értékteremtés. A termőhelyi adottságokat legjobban kihasználva, hagyományos eszközökkel de tudatos borászati technológiával a legkiválóbb minőségű borokat készíteni, melyekre végtelenül büszkék. Boraikra az elegancia és az egyensúly jellemző.